Agenda


Lees verder...

Onze statistieken

Vandaag 224
Deze week 810
Deze maand 3584
Sinds 11-2008 1318118

Over het Roemeens 

 

Landen waar Roemeens gesproken wordt: Roemenië, Moldavië, Servië, Oekraïne en Hongarije.
Het Roemeens is een officiële taal in: Roemenië, Moldavië, Servië en Oekraïne.
Aantal moedertaalsprekers: Rond de 25 miljoen sprekers.
Eigen benaming: Română, of voluit:
Limba română.
Alfabet: Romeins (Latijns).
Aantal letters in het alfabet: 28 (Van A tot Z).
Regulering:
(Spelling, etc.)
Academia Română.
Classificatie:
(Taalfamilie)
Indo-Europees
-------> Romaans
---------> Oost-Romaans
--------------------> Roemeens
Roemeens is sterk verwant aan: Moldavisch.
Roemeens is in mindere mate ook verwant aan: Italiaans, Siciliaans, Spaans, Portugees, Catalaans, Frans, Latijn, Papiamento.
Het Roemeens is een verre verwant van: Russisch, Nederlands, Albanees, Grieks, Iers, Perzisch, Hindi, Armeens en Litouws.

 

Inleiding
Het Roemeens is een Romaanse taal die vooral gesproken wordt in Roemenië. In de omringende landen wordt de taal door minderheden gesproken.
Het bijzondere aan het Roemeens is dat het één van de weinige Romaanse talen is die in Oost-Europa gesproken wordt. De meeste mensen spreken daar een Slavische taal, zoals Pools of Oekraïens.
Het standaard-Roemeens is gebaseerd op het Walachijnse dialect zoals dat in en rond de Roemeense hoofdstad Boekarest gesproken word.
De Roemenen noemen hun taall limba română.

 

 

Alfabet
Het Roemeens maakt gebruik van het Latijnse schrift, net zoals het Nederlands. Het Roemeense alfabet bestaat uit 28 letters. Het Roemeens heeft 5 letters meer dan wij, de Ă, Â, Î, Ş en Ţ.
De letters Q, Y en W worden daarentegen niet gebruikt in het Roemeense alfabet.
Lees meer over het alfabet....

 

Het Roemeens en het Latijn
De Roemeense taal is een overblijfsel van het militaire Latijn dat gesproken werd door Romeinse legioenen die gestationeerd waren in de provincie Dacia, aan de noordoostelijke grens van het rijk.
Vanaf het moment dat het Romeinse Rijk ten val kwam ontwikkelde het Roemeens zich geïsoleerd van de andere Romaanse talen. Waar in het westen de andere Romaanse talen - Frans, Spaans, Portugees en Italiaans - voortdurend in contact stonden met elkaar en elkaar beïnvloedden, ontwikkelde het Roemens zich op eigen wijze. Daardoor kun je in het Romeens nog steeds elementen vinden van het Latijn die in de andere Romaanse talen verloren zijn gegaan. Zo heeft het Roemeens nog 3 geslachten (mannelijk vrouwelijk en onzijdig) terwijl de andere Romaanse talen alleen nog maar twee geslachten hebben (mannelijk en vouwelijk).Ook heeft het Roemeens nog een deel van het Latijnse naamvalsysteem behouden terwijl dat bij de andere Romaanse talen vrijwel verdwenen is.

 

 

 
  2024 Harmen W. Schoonekamp | contact | Talennet | sitemap.

Citaat van de dag

"Wie geen vreemde talen kent, snapt niets van zijn eigen taal. " - Johann Wolfgang von Goethe -
(1749-1832)

Snelkoppelingen en mededelingen

Heeft u een eigen website? Een link naar deze website wordt zeer gewaardeerd. Uw website kan eventueel ook bij ons in het linkoverzicht geplaatst worden.